Hivatalos weboldalra költözött a Bolyai-díj

Az eddigi díjazottak:

  • 2013 – Nusser Zoltán, neurobiológus
  • 2011 – Dr. Perczel András, vegyész
  • 2009 – Dr. Ritoók Zsigmond, ókorkutató
  • 2007 – Dr. Lovász László, matematikus
  • 2004 – Dr. Bor Zsolt, fizikus
  • 2002 – Dr. Roska Tamás, informatikus
  • 2000 – Dr. Freund Tamás, biológus

 

Dr. Nusser Zoltán (2013)

nusser_zoltan.jpgSzéchenyi- és Bolyai-díjas állatorvos, biológus, neurobiológus, agykutató. A Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, valamint az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) Celluláris Idegélettan Laboratóriumának alapítója és vezetője. A Bolyai-díj eddigi legfiatalabb díjazottja.

Agykutatóként főként az idegsejtek közti kapcsolatokkal és az információáramlások sejtszintű és molekuláris szintű feltérképezésével foglalkozik. A KOKI – amelynek munkatársa maga Dr. Nusser Zoltán is – hazánk legjelentősebb agykutató központja, intézményvezetője pedig a korábbi Bolyai-díjas Dr. Freund Tamás – így kijelenthető, hogy Magyarországon kiemelkedő az agykutatás, ami napjainkban jelentős mértékben két Bolyai-díjas tudósnak köszönhető.

 

Dr. Perczel András (2011)

perczel_andras.jpgBolyai-díjas kémikus, biokémikus, az ELTE Szerves Kémia Tanszékének tanára, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Tudományos érdeklődése középpontjában a peptidek állnak, munkatársaival először mutatott rá, hogy a peptidek kvantumkémiai szerkezet-meghatározása milyen előnyökkel jár. Ő teremtette meg itthon a szaktudásbeli és technikai feltételeit egy hazai biológiai mágneses magrezonancia centrum létrehozásának.

 

 

Dr. Ritoók Zsigmond (2009)

ritook_zsigmond.jpgSzéchenyi- és Bolyai-díjas klasszika-filológus, a római és ógörög irodalom, ezen belül a költészet és az esztétika kutatója. A Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az első Bolyai-díjas, aki a társadalomtudományok képviselőjeként kapta meg az elismerést.

Dr. Ritoók Zsigmond épp annyira szereti magát tanárként aposztrofálni, mint tudósként. Kutatási területe a korai görög epika és dráma mellett az antik esztétikai gondolkodás, valamint az antikvitás továbbélése. Bár 1999-ben nyugdíjba vonult, de azóta is visszajár tanítani, és továbbra is publikál új kutatási eredményeket.

 

Dr. Lovász László (2007)

lovasz_laszlo.jpgSzéchenyi-nagydíjas, Bolyai-nagydíjas és Wolf-díjas matematikus. A Magyar Tudományos Akadémia és az amerikai National Academy of Science rendes tagja, 2006 és 2011 között az ELTE Matematikai Intézetének igazgatója, valamint 2014 óta az MTA elnöki tisztségét is betölti.

Dr. Lovász László a számítógép-tudomány világhírű kutatója, a kombinatorika, a gráfelmélet és az elméleti számítógép-tudomány szakértője. Legnagyobb eredménye, mellyel világhírnévre tett szert, az akkoriban húsz éve megoldatlan perfektgráf-sejtés bizonyítása. Emellett 1979-ben megoldotta az információelmélet egyik legnevezetesebb kérdését is, a Shannon ötszögproblémáját is. A megoldásban bevezetett számot azóta Lovász-számnak hívják.

 

Dr. Bor Zsolt (2004)

bor_zsolt.JPGLézerfizikusként a Bolyai-díj mellett szintén elnyerte a Széchenyi-díjat is, a kettő közt épp tíz év telt el. A Magyar Tudományos Akadémia és a londoni Európai Akadémia tagja, hat éven át kutatott a göttingeni Max Planck Biofizika Intézetben, majd sok intézményben, így a kaliforniai UCI, a houstoni Rice és a svájci ETH egyetemen tanított is.

A lézerfizika és a femtoszekundumos optika kutatójaként új irányzat is fűződik a nevéhez, de jelentős szerepe van a lézerek szemészeti alkalmazásában is, valamint a szürke hályog lézeres műtéti technikájának fejlesztésének lehetőségeit is kutatja.

 

Dr. Roska Tamás (2002)

roska_tamas.jpgSzéchenyi- és Bolyai-díjas informatikus. 2014-es halálát megelőzően a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Nagy Szent Gergely-rend birtokosa, a Leuveni és a Pannon Egyetem díszdoktora, az Academia Europae tagja, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára volt.

Munkássága a biológia és a számítógép-tudományok határán mozog, valódi szemet és fület helyettesítő bionikus protéziseket fejlesztett. Emellett a nevéhez fűződik a CNN-chip kifejlesztése, valamint a neurális hálózatok magyarországi kutatásának megindítása is. A hazai bionikai képzés megteremtőjeként tartják számon, aki fiatalok nemzedékeit indította el a világszínvonalú kutatómunka felé.

 

Dr. Freund Tamás (2000)

freund_tamas.jpgA Bolyai-díj első kitüntetettje Dr. Freund Tamás neurobiológus, számos szakmai elismerés birtokosa: 2005-ben Széchenyi-díjat, 2008-ban Prima díjat, 2011-ben pedig máig egyetlen magyarként Brain Prize díjat nyert Koppenhágában. Ez utóbbit az „agykutatás Nobel-díjaként” tartják számon. A kutató korábban az Európai Idegtudományi Társaságok Szövetségének elnöki tisztségét is betöltötte, jelenleg pedig az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

Szakterülete, mellyel nemzetközi hírnévre tett szert, az agykéreg működése. Különböző betegségek neurobiológiai kérdéseivel foglalkozik, úgy, mint epilepszia, oxigénhiányos agykárosodás, szorongás, Parkinson-kór. Brain Prize elismerését a memória-folyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért kapta harmadmagával. Több mint kétszáz tudományos közlemény és tizenkét könyvfejezet szerzője vagy társszerzője.

A bejegyzés trackback címe:

https://bolyai-dij.blog.hu/api/trackback/id/tr187373756
süti beállítások módosítása