Hivatalos weboldalra költözött a Bolyai-díj

A mai napon adta át Áder János köztársasági elnök az idei Bolyai-díjat, amelyet a tudományos életben betöltött meghatározó szerep elismeréséért ezúttal nyolcadik alkalommal ítélt oda a független díjbizottság. A 2015-ös év díjazottja Pál Csaba biológus, az MTA SZBK tudományos főmunkatársa, aki a genetikai rendszerek és biológiai hálózatok evolúciójával foglalkozik.

(A bejegyzés teljes szövege és az illusztráció szabadon felhasználható és forrásmegjelölés nélkül idézhető.)

Harmadik alkalommal köszönthetnek biológust a Bolyai-díj díjazottai között, hiszen ezen a szakterületen működő tudósként Freund Tamás és Nusser Zoltán után ezúttal a 40 éves Pál Csaba kapta a 100.000 euróval járó díjat, melyet a további kutatások finanszírozására fordíthat. A Magyar Tudományos Akadémia közreműködésével felkért 14 tudósból álló, a mindenkori köztársasági elnök elnökletével működő díjbizottság ezúttal is zártkörű tanácskozást követően választotta ki az idei díjazottat. A nyolcadik alkalommal odaítélt elismerést Áder János köztársasági elnök adta át a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

A Bolyai-díjat magántőkéből hozták létre, azzal a céllal, hogy kétévente olyan magyar állampolgárságú, illetve magyar származású személy munkáját ismerjék el, aki nemzetközi mércével is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, a tudományos utánpótlás nevelése, illetve ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén. A 2015-ös évben a T-Systems Magyarország is a kezdeményezés mellé állt.

Pál Csaba a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának kutatója 2008 óta, a Biokémiai Intézet tudományos főmunkatársa, az Evolúciós Rendszerbiológiai csoport vezetője. Orvos családból származik, de ő nem a családi hagyományt követte, inkább biológus lett, majd szakosodott és elkezdett a genetikai rendszerek és biológiai hálózatok evolúciójával foglalkozni. Doktori diplomáját 2002-ben szerezte meg az Eötvös Lóránt Tudományegyetemen, majd ösztöndíjjal több évet töltött külföldön. Volt alkalma kutatni Oxfordban, Heidelbergben, valamint Olaszországban is.

Kutatócsoportjának egyik fontos célja, hogy már ismert antibiotikumok kombinációjának használatával tegyék hatékonyabbá a kórokozók elleni küzdelmet.

Dr. Szabó Gábor, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke, illetve a Szegedi Tudományegyetem rektora korábban elmondta: „A díj mélyen beágyazódott a tudományos közéletbe, úgy hisszük, nem csupán aspirációnk ez, de ténylegesen is a „magyar” Nobel Díjként tartják számon a szélesebb értelmiségi közvéleményben.” . Az eddigi tapasztalatok is azt mutatják, hogy mindegyik díjazott saját területén nagykövete lett a magyar tudománynak és szélesebb körben is megismertette a tudományos munka jelentőségét.

 

Pál Csaba biológus életrajza

Pál Csaba a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának kutatója 2008 óta, a Biokémiai Intézet tudományos főmunkatársa, az Evolúciós Rendszerbiológiai csoport vezetője.

Doktori diplomáját 2002-ben szerezte meg, majd ösztöndíjjal több évet töltött külföldön. Volt alkalma kutatni Oxfordban, Heidelbergben, valamint Olaszországban is. 2008-as hazatérését megelőzően a Trentói Egyetem vendégprofesszoraként dolgozott. Ez idáig több mint 40 tudományos publikációja jelent meg, eredményeit a legrangosabb tudományos folyóiratok (pl. a Nature és Science) is többször közölték.

Kutatócsoportjának egyik kiemelkedően fontos célja a baktériumok antibiotikumokkal szembeni vizsgálata. Laboratóriumi körülmények között szinte minden általuk vizsgált ellenálló baktériumnak van egy "Achilles-sarka": egy másik gyógyszer, amelyre rendkívül érzékennyé válik. A kísérletek során felvetődött, hogy ezek az antibiotikumok együttes alkalmazása egy újszerű terápia alapját képezhetnék.

Eddigi elismerései:

  • Angol Királyi Akadémia Ösztöndíja (2002)
  • Talentum Akadémia Díj – 2005
  • EMBO posztdoktori Ösztöndíj (2005-2007)
  • Ignaz Lieben díj - 2008
  • Szent-Györgyi Talentum Díj – 2014

 

Részletesebb életrajzát innen tölthetik le az érdeklődők.

A bejegyzés trackback címe:

https://bolyai-dij.blog.hu/api/trackback/id/tr137467052

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Isten egyértelműen kívül fekszik a tudomány hatókörén? 2017.03.03. 18:19:06

Sokan állítják ezt és sokan az ellenkezőjét. Az eddig általam fellelt kétoldalú, istenhívő és istentagadó, oda-vissza érvelések egyike sem volt kellően pontos és általános érvényű. Azaz ezek nem tudományos érvelések. Ezért ezeket nyugodtan el lehet vet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása