Hivatalos weboldalra költözött a Bolyai-díj

logo.png15 évvel ezelőtt adták át az első Bolyai-díjat a tudományos életben betöltött meghatározó szerep elismeréseként. A díj alapítóinak célja az volt már a kezdetekkor is, hogy a gazdaságilag és társadalmilag is versenyképes Magyarország erősítése érdekében támogassák a tudományos életben kiemelkedő teljesítményt nyújtó szereplőket. A mindenkori köztársasági elnök elnökletével működő díjbiztottság idén ismét odaítéli a 100 ezer euró díjazású elismerést, amelynek átadására május 17-én a Magyar Tudományos Akadémián kerül sor.

Dr. Szabó Gábor, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke, illetve a Szegedi Tudományegyetem rektora szerint a Bolyai-díj a rendszerváltás óta a legnagyobb presztízsű, magánszemélyek által alapított magyar tudományos elismerés. Az eddigi tapasztalatok is azt mutatják, hogy mindegyik díjazott saját területén nagykövete lett a magyar tudománynak, amelyben az alapítvány is mindegyikük segítségére van, hiszen azon munkálkodnak, hogy a médiában minél többször megszólalhassanak szakterületüket „népszerűsítve”. „A díj mélyen beágyazódott a tudományos közéletbe, úgy hisszük, nem csupán aspirációnk ez, de ténylegesen is a „magyar” Nobel Díjként tartják számon a szélesebb értelmiségi közvéleményben. Ennek egyik alapvető kritériuma és feltétele az volt, hogy a díjbizottság valóban a tudomány általánosan elismert és elfogadott képviselőiből álljon és döntései egyöntetűen elfogadottá váljanak” – véli a rektor.

Az első Bolyai-díjat a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi alelnöke, Dr. Freund Tamás neurobiológus kapta, majd a sorban követte Dr. Roska Tamás, informatikus, Dr. Bor Zsolt fizikus, Dr. Lovász László matematikus, Dr. Ritoók Zsigmond ókorkutató, Dr. Perczel András vegyész, valamint Nusser Zoltán, neurobiológus.

A Bolyai-díjat magántőkéből hozták létre abból a célból, hogy kétévente olyan magyar állampolgárságú, illetve magyar származású személyt díjazzanak, aki nemzetközi mércével is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, a tudományos utánpótlás nevelése, illetve ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén. Az elismerés tudományterülethez nem köthető, egy 15 tagú független díjbizottság ítéli oda, amelynek elnöke a mindenkori magyar köztársasági elnök.

A 2015-ös évben a T-Systems Magyarország is a kezdeményezés mellé állt. A vállalat vezérigazgatója, Rékasi Tibor elmondta: „vezető magyar infokommunikációs szolgáltatóként kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy támogassunk minden olyan kezdeményezést, amely méltó módon ismeri el a jövőnket megkönnyítő tudományos teljesítményeket. A magyar tudástőke itthon tartásának a megfelelő elismerés lehet az egyik legerősebb alapja.”

A 2015-ös Bolyai-díjat az eddigi évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között adja át a Magyar Tudományos Akadémia épületében Áder János köztársasági elnök május 17-én este.

A bejegyzés trackback címe:

https://bolyai-dij.blog.hu/api/trackback/id/tr267389492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása